april 4

Empati vs sympati

0  comments

HVAD VIL DET SIGE AT UDVISE EMPATI?

Empati er for mig, når vi kan sætte os ind i andens sted. Det, at vi kan genkende og forstå andres følelser. 

Da min gode ven Lars pludselig blev arbejdsløs, røg han helt ned i kulkælderen humørmæssigt.  

I stedet for at udvise sympati, som er evnen til at dele følelsen med Lars. 
Det vil sige, at jeg ville opleve hans situation med de samme følelser som ham. 
Så valgte jeg i stedet for at udvise empati.

Jeg satte mig ned sammen med Lars i sin lejlighed. Så ham ind i øjnene og lyttede til hans ord og toneleje, så hans ansigtsudtryk og kropssprog mens han fortalte om hvordan han havde det med pludselig at blive arbejdsløs. 

Jeg prøvede at leve mig ind i hans situation for at forstå, hvad han gik igennem.

Ved at gøre dette blev jeg ikke ”smittet” med hans følelser og jeg kunne adskille mig fra ham. 

Jeg kunne have valgt som det første at tage fat i min professionelle værktøjskasse og komme med en række eksempler på hvordan han skulle begynde, at kontakte nye arbejdspladser og på hvilken måde.

Det han havde brug for var, at jeg var til stede, nærværende og udviste empati. 

EMPATI I HVERDAGEN
Jeg møder særligt empati i min hverdag, når jeg hjælper ledere med at flytte deres fokus fra sympati til empati, fordi det skaber bedre relationer til medarbejderne og er medvirkende til bedre trivsel og arbejdsglæde.

Når jeg arbejder med andre mennesker, er det vigtigt at empati, kommer til udtryk i form af at være nærværende og mentalt til stede i nu’et i mødet med andre. 
Det vil sige, at tanker om alt muligt andet, der skal nås den pågældende dag, falder i baggrunden til i stedet at være fokuseret på den anden person. 

Når vi er udviser empati bliver vi alle mere lyttende overfor hinanden. Det forudsætter, at vi er bevidste om at vores evne til indlevelse i andre er afgørende for vores sociale liv og for vores handlinger overfor hinanden.

Er du enig?


Tags


Du kan måske også lide...

Sådan spotter du en Sælge Helge

Sådan spotter du en Sælge Helge
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kontakt

Navn*
Email*
Besked
0 of 350
>